Ervaringsverhalen


Valissa, april 2021

"De begeleiding van Anne tijdens mijn derde zwangerschap heb ik ervaren als een warm bad. Anne is zeer betrokken, een fijn luisterend oor en weet als geen ander hoe ze je zwangere lichaam en geest kan steunen en verwennen. Ze biedt een bijzondere steun en verrijking in de groei van vertrouwen in jezelf als mens en als moeder."


Amy, maart 2021

Doula begeleiding door Anne heeft me veel meer gebracht dan ik ooit voor mogelijk hield. Vooraf wist ik niet precies wat doula begeleiding precies zou omvatten, maar achteraf gezien heeft het mijn verwachtingen overtroffen.


Het begon met het besef dat ik me onzeker voelde en graag iemand aan mijn zijde wilde die me zou sterken in mijn natuurlijke intuïtie, mijn oerkracht om te baren vanuit vertrouwen, en die mijn wensen tijdens de bevalling zou bewaken. Ik stuitte op Anne’s website. Haar verhaal sprak me erg aan: een mama van drie, met een sterke overtuiging van het natuurlijke proces van geboorte, iemand die vanuit eigen ervaring gegroeid is in vertrouwen in je lichaam, met moederlijke intuïtie en met vertrouwen in het baringsproces. Een persoonlijke drive om andere zwangere vrouwen bij te staan om te groeien in dit vertrouwen.

Niet veel later stond ze aan onze deur om kennis te maken. En impliciet voelde ik toen al aan dat zij diegene zou kunnen zijn, bij wie ik me volledig durfde te geven, en die mijn angsten omtrent de bevalling zou kunnen wegnemen. Haar warme, zachte uitstraling, haar bescheidenheid, in combinatie met haar krachtige vertrouwen in het moederlijke lijf gaven hierin voor mij de doorslag. Het klikte direct goed. Ja, haar wilde ik graag bij me hebben op één van de meest intieme momenten: de geboorte. Ook mijn partner voelde na de eerste ontmoeting met Anne dat haar begeleiding ons veel zou kunnen brengen en voelde hierin veel vertrouwen.


We planden een aantal gesprekken waarin we uitgebreid stil stonden bij wie wij zijn en hoe we naar zwangerschap en geboorte kijken. Ook bespraken we onze wensen en onze angsten rondom de zwangerschap en geboorte. Tussen die gesprekken door nam ze regelmatig even contact op om te polsen hoe ik me voelde en hoe het met ons ging. Ik voelde dat ze oprecht betrokken was, vanuit haar hele zijn. Ze bracht me thee die mijn lichaam optimaal zou voorbereiden op de bevalling en bracht verschillende hulpmiddelen mee voor een spoedig postpartum herstel, zoals een kamille spoeling.
Ook reikte ze ons oefeningen aan zodat we ons als gezin nog bewuster konden voorbereiden op een fijne bevalling en de verwelkoming van ons nieuwe kindje. Zo maakten we een geboorteplan, een affirmatie slinger met uitspraken die mij zouden sterken, en liet ze mij en mijn partner bewust tijd vrijmaken om door middel aanraking en massage nog dichterbij elkaar te komen in die laatste weken voor de bevalling. Zo vanzelfsprekend, en toch zo snel vergeten. Hierdoor heb ik heel warme gevoelens van die laatste weken, in voorbereiding op, waarin ik en mijn partner samen bewust stilstonden bij deze bijzondere transitie.

Ik besprak met Anne ook mijn angsten omtrent de verloskundige zorg, waar ik weinig vertrouwen in bleek te hebben. Ze liet me inzien dat ik mocht vertrouwen op mijn gevoel en om dit serieus te nemen, en om hier iets mee te doen. En dat hier nog steeds tijd voor was, ook al was ik inmiddels al 37 weken zwanger. Hierdoor vond ik de moed om aan het einde van mijn zwangerschap nog naar een andere verloskundigen praktijk over te stappen, wat voor mij de beste beslissing ooit bleek, omdat ik bij deze praktijk veel meer vertrouwen voelde. Zonder Anne had ik waarschijnlijk niet gehandeld op dit gevoel en was mijn bevalling mogelijk heel anders verlopen.
Anne was bovendien heel actief betrokken bij de verloskundige zorg, door vanuit eigen initiatief ook kennis te maken met de praktijk en de zorg en de verwachtingen onderling af te stemmen. Ook legde ze uit eigen beweging contact met het ziekenhuis om onze vragen op te helderen. Zo maakte ze afspraken met het ziekenhuis om als doula aanwezig te mogen zijn, ook tijdens een Corona golf, indien we toch naar het ziekenhuis zouden moeten gaan.

Op een vrijdag middag kreeg ik weeën. Ik liet het haar weten, en besloot nog rustig af te wachten totdat het door zou zetten. Na het breken van de vliezen wilde ik graag dat ze zou komen. Ze was er binnen mum van tijd. Ik herinner me nog goed haar warme stem en zachte toenadering, met volle vertrouwen in mijn proces, terwijl ik inmiddels diep in weeënactiviteit was verzonken. Ze hielp me mijn heftige rugweeën te kunnen dragen en moedigde me aan te veranderen van houding zodat de uitdrijving op natuurlijke wijze soepeler zou verlopen. Ze ontnam mijn partner veel praktische zaken, waaronder het klaarzetten van spullen en het vullen van het bevalbad, waardoor hij enorm werd ontzorgd en in plaats daarvan bij mij kon blijven. Ook bleef ze voortdurend de intieme sfeer thuis te bewaken. Ze overlegde met de verloskundige en was zo daadkrachtig om de aanwezigen de kamer uit te sturen, zodat de rust weder kon keren en ik even alleen kon zijn met mijn partner. Hierdoor kon hij zelf veel meer onderdeel zijn van de bevalling, in plaats van het zelf moeten bewaken van het proces. Hij voelde zich er daardoor niet alleen voor staan.

Naast het bewaken van de sfeer maakte ze ook foto's, wat mijn grote wens was, en moedigde me aan om -ondanks mijn angst voor hevigere weeën- toch nog in het bevalbad te gaan, waar ik ons kindje zo graag in wilde ontvangen. En dat bleek zo'n verademing.. Ik ben haar ontzettend dankbaar dat ze me hierop wees en me over de drempel hielp. Zonder haar had ik het bad waarschijnlijk aan me voorbij laten gaan. Door haar hebben we ons kindje sereen en liefdevol in het warme water mogen verwelkomen en zelf kunnen aanpakken.

Na de geboorte bleef ze zolang we nodig hadden totdat wij zelf aanvoelden dat we het alleen zouden redden. De dagen daarna bleef ze op afstand aanwezig om te vragen hoe het met ons ging, wat voor mij heel waardevol bleek in tijden van Corona, waarin sociale steun en aanwezigheid van geliefden niet zo vanzelfsprekend zijn. Ze bleef meedenken en gaf me tips en advies in de kraamweek, en kwam ook langs om ons kindje te bewonderen en de bevalling na te bespreken.

Vooraf hadden we nooit kunnen denken hoe waardevol doula begeleiding kan zijn. Anne's warmte, vrouwelijke (en moederlijke) intuïtie en volle vertrouwen in het barende lichaam hebben ervoor gezorgd dat wij zelf ook in vol vertrouwen de bevalling zijn doorgegaan. Anne, we zijn je eeuwig dankbaar, en hopen dat nog veel meer andere zwangere vrouwen de kans krijgen om je te ontmoeten. Van nature heb je alles in je wat je je bij een doula voorstelt, en meer.